Direktlänk till inlägg 23 februari 2009

"JAG KÖPER ROSA LAKAN" BLIR PÅ ENGELSKA: AJ BAJ PINK SKIT! (humor från sandlådan)

Av Synöve alias Syltan - 23 februari 2009 15:41


Jag läste för ett tag sedan en insändare i DN, om färgen rosa.

Att könsrollerna inte satt i själva färgen, utan det var upp till varje förälder att se till lära tjejerna att det var ok att se ut som en prinsessa, men bete sig som en kille, bli smutsig och skrika högt.. Eller lära killen att det var ok att vara kille och ändå gilla rosa, ”tjejlekar” och prinsessor.

Typ...

Är det så enkelt, undrar jag? (Jag sitter inte inne med några färdiga svar här, bara så ni vet! Gör någon, kan man undra??)

De sista tio åren (?) har det blivit en explosion av prinsssor, rosa, glitter och de mjukaste gosedjur. Små "flickrum" inreds från golv till tak med färgen rosa. "Grattis på födelsedagen"-annonser fylls med små prinsessor på korsen och tvärsen. Det finns Bh för fem-åringar...Eeeh??

Däremot verkar det ”grabbiga” vara konstant; dinosaurier, bilar och blått, blått, blått.

Jag har ju en kille som är 18 år (som snart ska rycka in som befäl...snyft!), så jag har lite att jämföra med i minnet. Det ”tjejiga” var inte hälften så ”tjejigt” för 18 år sedan.

Visst, det fanns ”mylittlepony” i rosa och glitter, men jag minns faktiskt att många tyckte illa om det, att det var för mycket! Ha! Det var ju bara en fis i rymden, mot dagens "tjejsaker". (Fast barnen tyckte de var ”ursöööta” förstås! As always!)

Så min grabb lekte med svärd, gillade dinosar, bilar och monster.

Men – han älskade mormors alla glittriga smycken och ville alltid ha nagellack, när jag målade mina naglar. Som bebis hade han även rosa, vita, ljusgula kläder. Han hade gult som favvo-färg i många år. Han älskade roliga huvudbonader.

Nu har jag ett tvillingpar, en av varje sort. (En kille och en tjej, betyder det!)

Eftersom vi har ärvt en hel del kläder till dem, så passar inte allting ”färgmässigt”, om ni hajar.

Just nu har killen en rosarandig mössa, som är för stor för henne och hon får ha en blårandig mössa som – rätt gissat – är för liten för honom. Om han sedan får en rosa napp, blir folk helt konfysa!

När man har två lika gamla barn att klä på några gånger om dagen, så kan man inte vara så kinkig med färgerna. Det är liksom det sista vi tänker på.

Först ärvde vi bara ”killkläder”. Och jösses, det är ganska tråkiga färger i längden, eller hur.

Blått, brunt, beige och … blått till förbannelse. Dystert! Men samtidigt är det praktiska kläder, som båda två kan använda, även om man vill piffa upp det lite ibland. Det är ju skitcoolt med kamouflagebrallor till en rosa tröja, både för tjejer och killar. Tycker jag, iallafall...

Sen ärvde vi ganska mycket ”tjejkläder”. Men nästan inget av det kan ju han använda, sorgligt nog.

Eller ska vi vara så modiga, att vi sätter på honom en glitterrosa top med hjärtan första dagen på dagis?? Han kommer ju garanterat tycka att den är fin!

Det finns ju numera jättefina kläder, unisex, för barn. Men de är skitdyra (oftast) och vad ska vi i så fall göra med alla kläder som vi ärvt, som inte är unisex? Man måste ju vara lite ekonomisk också i detta läge, med två penningslukande tvillingar (Och det har bara börjat, jag vet!!)


Fram till sex (eller sju, minns ej) års ålder, så har killar och tjejer ingen uppfattning om olika kön, om man inte skriver det på näsan, förstås.

Så om man inte säger: ”nej, den tröjan kan du inte ha, det är en tjejtröja” eller ”det är bara tjejer som har nagellack och tofs i håret” , så bryr de sig inte.

Märk väl att jag inte ger något exempel på vad tjejer inte får göra!

Läste nyligen ,att i ordboken finns inte ordet ”flickpojke”, däremot en mängd synonymer på ”pojkflicka”. Tål att tänkas på!

Vi har ju ett ypperligt tillfälle nu att försöka fostra båda barnen till att bli hyfsade könsneutrala!

Funkar väl utmärkt, tills de börjar på dagis... Suck!

För där kommer det garanterat att finnas någon ”snäll” kompis som talar om vad som passar sig, om man är kille resp. tjej. Fast tids nog vet dem ändå, bara det inte blir alltför tidigt.

Och jo, jag tycker det är jättefint med klänningar och jag tycker det är jättefint med rosa!

Men det finns ju gränser.

Tjejerna måste få bli skitiga och kunna klättra i träden och gasta lite och killarna måste få känna sig fina och få pyssla lite och svassa omkring med morsans brudklänning.

För jag tror inte ett ögonblick på att killar som har rosa per automatik blir bögar.

Om så vore – so what!

Det tråkiga vore ju om min dotter inte kommer att tycka om klänningar, bara för att hon aldrig fick ha sånt när hon var liten, så alltså får hon ha det nu... om ni förstår. Eller så blir det en klänningsrevolution, bara för att hon inte fick ha tillräckligt med klänningar... ”Damn if you do, damn if you don´t”!

Och man vill ju inte att sonen blir mobbad, bara för att han har lite rosa på sig en dag i skolan.

Självklart kan det inte ligga i generna, eftersom bilar och rosa inte har funnits i urminnes tider, eller hur. Jag förstår inte dem så säger att det ligger i generna. Hur tänker man då?

Det gäller att hitta den ”lagoma” medelvägen. Det hade ju varit bättre om jag absolut hatade rosa eller absolut inte tyckte att killar kan ha rosa.

Så nu får alla barn hos oss ha rosa, blått whatever...bara de inte fryser!


 
 
H

H

24 februari 2009 09:06

Åh, vad jag håller med dig! Skrev själv ett inlägg om detta för några veckor sedan..
Min son har alla möjliga färger och nu ser jag det som helt normalt att även pojkar har rosa, nästan konstigt med de som inte har det..

Jag gråter nästan över uppdelningen av pojk -och flickkläder resp. pojk -och flickleksaker, så tråkigt.. Det har, som du säger, bara blivit värre på senare år. Jäkla prinsessgrejer överallt till flickor och spindelmannen till pojkar. *mår illa*

Fast vi föräldrar har ju ett aktivt val och ett ansvar att strunta i detta och klä våra barn i de färger vi gillar och jag gillar rosa såvida barnet passar i det såklart. Könet ska inte ha någon betydelse för vilken färg man har på sig.

http://salombo.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Synöve alias Syltan - 1 mars 2012 14:32

  JAG HAR STARTAT EN NY BLOGG!   GÅ IN PÅ FÖLJANDE LÄNK ISTÄLLET, DET ÄR DET VÄRT - JAG LOVAR!   http://allaroundphotosbydufva.blogg.se     DEN SKA HANDLA MYCKER MER OM MITT FOTOGRAFERANDE OCH VISA NYA BILDER MER KONTINUERLIGT. BLAN...

Av Synöve alias Syltan - 30 november 2011 13:25

  Nä nu måste jag skriva av mig lite!! Varje år har en del av Dalarna en fototävling till Miljöalmanackan som delas ut gratis till alla hushåll i det området. Det är andra året jag skickar in 12 bilder (maxantal) och i år var temat "färgsprakan...

Av Synöve alias Syltan - 2 november 2011 10:52

Den bästa platsen att skryta på - sin egen blogg!   Två av mina bilder (tema höst) har blivit publicerade i Lokaltidningen Mitt i. En bild (tema skyltar) har blivit publicerad i tidningen Transportarbetaren. Två bilder kommer att finnas med i...

Av Synöve alias Syltan - 15 oktober 2011 17:41

Igår kväll vid 18-19 tiden så for jag iväg med bilen ut på landet (spenaten, tjottahejti, far far away, ja ni hajar). Tänkte jag skulle fota både vacker solnedgång och lite fullmåne (måne på dekis, den var full i onsdags). Gick väl ganska bra, fa...

Av Synöve alias Syltan - 13 oktober 2011 09:59

Idag har min röst lagt av, så jag behöver inte svara i telefon på jobbet. Vilket är mitt jobb annars, alltså. Idag får jag besvara mailen istället. Kan inte säga att de strömmar in just nu ... Så tråååkigt då!      Igår tittade vi hela fami...

Presentation


SYLTANS EGEN BLOGG HAR ÅTERUPPSTÅTT!

Fråga mig

0 besvarade frågor

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards